Kemirgen; fabrikaları, üretim tesislerini, işletmeleri nasıl tehdit eder? Akıllı oldukları söyleniyor, o zaman doğru mücadele yöntemleri nelerdir? Mücadelenin doğruluğunu nasıl izlerim? Ürün veya ham maddeye kimyasal bulaşır mı? Fareler yediklerinin onlarca katını kirlettiklerine göre, bu durum, üretim süreçlerimizi ve ekonomik kayıplarımızı nasıl etkiler?
Bu gibi sorular hem üretici hem de tüketici için hijyen ve sanitasyon tedbirleri açısından her zaman sorgulanması gereken ana maddelerdir. O halde önce hijyen ve sanitasyonun tanımlarını yapalım. Hijyen, sağlıklı gıda üretimi amacı ile üretimden tüketime kadar her aşamada koşulların temini için yapılan çalışmaları kapsayan bilim dalıdır. Sanitasyon ise, hijyen ve sağlıklı koşulların oluşturulup korunması çerçevesinde alınan önlemlerin bütünüdür. İşte burada hijyen ve sanitasyon koşullarını sağlamak için birçok başlık ile birlikte “Kemirgen- Fare Mücadelesi” kavramı da işin içine girer.